- Protein
Makanan yang mengandung protein yang baik diambil ibu hamil adalah daging tanpa lemak, ayam bahagian dada, ikan, telur, tauhu, tempe dan kacang-kacangan. Usahakan pengambilan 2-3 bahagian setiap hari. - Kalsium
Untuk mendapatkan serapan kalsium yang cukup, Anda boleh mendapatkannya dari keju, ikan dan sayuran hijau. - Folat
Kepentingan folat pada ibu hamil adalah 400 mikrogram/hari, Anda boleh mendapatkannya dengan mengambil buah, sayuran hijau segar, kacang-kacangan, hati dan ayam. - Zat besi
Daging merah, sayuran berdaun hijau dan buah kering adalah sumber zat besi yang bagus buat ibu hamil. kepentingan zat besi ibu hamil adalah 30-60 mg/hari - Vitamin C
Vitamin C membantu penyerapan zat besi dari tumbuhan, pada ibu hamil kepentingan akan vitamin C per hari adalah 70-80 mg. Anda boleh mendapatkan sumber vitamin C ini dari jambu biji, strawberi, jeruk, anggur, tomato, epal, dan sayuran. - Serat
Kebaikan serat boleh anda peroleh dengan mengambil sayuran dan kacang-kacangan. Pengambilan 1/3 bahagian makan per hari. - Cairan
Sebaiknya minum setidaknya 2 liter sehari untuk membantu memperlancar pencernaan makanan dan peredaran darah.
Tuesday, January 17, 2012
Makanan Terbaik Ibu Mengandung
Ibu mengandung biasanya akan lebih hati-hati dalam mengambil makanan demi kesihatan janinnya atau juga untuk menjaga agar berat badannya tidak terlalu gemuk. Namun, lebih baik anda jangan takut gemuk, kerana jika si Ibu tidak mendapat penambahan berat badan yang ideal selama kehamilan, itu akan memberi risiko kepada bayi, bayi akan lahir premature atau berat badan lahir rendah (BBLR). Oleh karena itu, agar kesihatan si ibu dan janin tetap terjaga, cubalah untuk mengambil makanan-makanan yang memiliki kandungan gizi berikut ini:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment